Naftalan – Jedinstveno ljekovito blago iz dubina


Zahvaljujući Panonskom moru koje je nekoć prekrivalo dijelove središnje Hrvatske, na području Ivanić Grada ispod zemlje krije se pravo bogatstvo – naftenska nafta. Od nje se destilacijom dobiva naftalan, zemno mineralno ulje nastalo taloženjem ostataka uginulih mikroorganizama, dragocjeno zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Osim što je vrijedan, naftalan je i izrazito rijedak, pravi prirodni fenomen. Toliki da postoje samo dva nalazišta u svijetu – u Azerbajdžanu i u Hrvatskoj. Prvi nalazi kod Ivanić Grada otkriveni su 1960-ih godina, a 1989. osnovana je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, lječilište jedinstveno u europskim okvirima.


Unatoč tome što je komercijalna upotreba naftalana u medicinske svrhe relativno novija pojava, ljudi za njegovu dobrobit znaju već stoljećima. Prve zabilješke o naftalanu ostavio je slavni svjetski putnik Marco Polo, no to se odnosi na nalazišta u Azerbajdžanu, na Putu svile. U Ivaniću se uspješno koristi za tretman reumatskih bolesti, bolesti zglobova i kralježnice te kožnih bolesti. Ljekovita kupka s naftalanskim uljem posebno je iskustvo, s blagotvornim djelovanjem na kožu i tijelo. Osim toga, stručnjaci su kreirali i specijalne kozmetičke proizvode na bazi naftalana: kreme, ulja i šampon kojima se nadopunjava liječenje u bolnici, ali su i dostupni na tržištu.


Uz terapiju moćnim crno-smeđim uljem, u Naftalan se dolazi i radi ljekovite termalne vode. I nju je ostavilo nekadašnje Panonsko more, a vadi se s dubine od 1300 metara. Slana naftna voda bogata mineralima može spriječiti i liječiti brojne zdravstvene tegobe te povoljno djeluje na opće stanje organizma. Iako je prvenstveno usredotočen na širok spektar zdravstvenih tretmana, Naftalan je i poznato wellness i spa odredište. Smještaj je dostupan u 137 kreveta, od čega 26 s višim nivoom usluge. Sportski park u blizini Specijalne bolnice upotpunjuje ponudu Naftalana, dok moslavačka regija s razvijenim seoskim i vinskim turizmom ima svoje adute da zadovolji posjetitelje željne istraživanja okolice.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na Slažem se.