PISAROVINA

Općina Pisarovina prostire se na površini od 142 kvadratna kilometra, a broji svega 3678 stanovnika. Centar općine je mjesto Pisarovina. Pisarovina je smještena između Vukomeričkih gorica, rijeke Kupe i Draganićke šume, na regionalnoj prometnici, udaljenoj 27 kilometara od Jastrebarskog i 25 kilometara od Zagreba. Mjesta koja ulaze u sustav općine su: Bratina, Bregana Pisarovinska, Donja Kupčina, Dvoranci, Gorica Jamnička, Lijevo Sredičko, Lučelnica, Pisarovina, Podgorje Jamničko, Selsko Brdo, Topolovec Pisarovinski i Velika Jamnička. Slikovitost pisarovinskog kraja, ravnice i brežuljci, prošarani starim hrastovim šumama, šumarcima, vijugavost rijeka koje se spuštaju prema bistroj Kupi uvijek su ugodne oku namjernika. Kraj koji unutar raskoši i raznolikosti oduševljava pitomošću. Obilje slobodnog prostora privuklo je brojne Zagrepčane da baš ovdje izgrade svoje kuće za odmor. Duž toka čiste i tople Kupe nižu se male pjeskovite plaže koje privlače kupače i vikend-izletnike. Kupa privlači i brojne ribiče koji tu mogu loviti: šarana, amura, klena, linjaka, soma, štuku i smuđa. U ribolovu mogu uživati i na športskom ribnjaku u Pisarovini.
Destinacije
Donja Kupčina
Tridesetak kilometara južno od Zagreba, u pokupskoj nizini sa bogatim oranicama, livadama i šumama, u blizini ušća potoka Kupčine uz Kupu se nalazi veće seosko naselje Donja Kupčina. U selu se već godinama njeguje ljubav za očuvanje kulturne baštine, što potvrđuje i osnivanje vlastitog muzeja na otvorenom (drugom po veličini u Hrvatskoj) Zavičajnog muzeja Donja Kupčina. U prostoru Muzeja se nalazi izrazito zanimljiv sklop seoskih kuća: drvenih prizemnica i čardaka, zajedno sa gospodarskim objektima, te izloženim etnografskim predmetima. Zgrade narodnog graditeljstva su izuzetne kulturne i povijesne vrijednosti i predstavljaju tipične stambene i gospodarske objekte sela Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine.Unutrašnjost Muzeja je uređena bogatim tekstilnim inventarom, te tradicijskim kućnim namještajem, keramičkim, željeznim i drvenim uporabnim i ukrasnim predmetima, poljodjelskim oruđem, spravama za tekstilnu obradu, te oruđem za dizanje i vuču drvenih zgrada, kao i brojnim drugim predmetima tradicijske kulturne baštine Donje Kupčine i njene okolice.
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na Slažem se.