DUBRAVICA

Općina Dubravica smještena je u sjeverozapadnom dijelu Zagrebačke županije uz slovensku granicu. Graniči s Krapinsko-zagorskom županijom (općina Kraljevec na Sutli) na sjeveru, na istoku s općinom Luka i gradom Zaprešićem, na jugoistoku s općinom Pušća, a na jugu sa općinom Marija Gorica. Na zapadnoj strani od Slovenije je dijeli rijeka Sutla. Ime općine potječe od hrastove šume Dubrave kojom je nekada bilo pokriveno cijelo područje općine.
Destinacije
Cret Dubravica
– Cret (tresetište) kod Dubravice, smješten podno Lugarskog brijega, 1966.g. proglašen je botaničkim posebnim rezervatom. To je jedno od rijetkih staništa gdje još raste kukcojedna biljka okrugolisna rosika, jedina vrsta iz toga roda koja raste u Hrvatskoj. Na cretu su pronađene i tri vrste gljiva kojima je to za sada jedini poznati nalaz u Hrvatskoj. Zbog nepostojanja aktivnih mjera zaštite cret se smanjivao te je procesom sukcesije – postupno prerastanje u šumu johe (Alnus glutinosa) i krkavine (Frangula alnus), već gotovo potpuno nestao. Godine 2001. Hrvatsko mikološko društvo pokrenulo je akciju njegove ponovne revitalizacije. Kroz dvije godine pokazali su se vidljivi rezultati, tj. proširenje maha tresetara cijelom površinom creta te deseterostruko povećanje broja jedinki okruglolisne rosike. Najvažniji dio zaštite je redovita košnja u lipnju i listopadu te sprečavanje kretanja po cretu ukoliko to nije košnja ili znanstveno istraživanje. U tu svrhu 2006. g. napravljen je drveni plato odakle se cret može promatrati.
Okruglolisna rosika (Drosera rotundifolia)
- je biljka prijelaznih cretova, raste u zajednici bijele šiljkice u kojoj uvijek nalazimo i vrste maha tresetara. To je insektivorna, višegodišnja, 5-12 cm visoka zeljasta biljka. Gornja strana lista je prekrivena crvenkastim žljezdanim dlakama, do 3 mm dugima, koje na vrhu nose ljepljivu, žljezdastu papilu (za hvatanje kukaca). Po životnom obliku je hermafrodit. Cvate od lipnja do kolovoza. Nedostatak dušika iz tla nadoknađuje hvatanjem kukaca ljepljivim tentakulima, a zatim cijeli plijen obavija listom. U pojedinim dijelovima Europe upotrebljavala se u narodnoj medicini.
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na Slažem se.