BRDOVEC

Općina Brdovec je smještena u zapadnom dijelu Zagrebačke županije, u pograničnom području prema Sloveniji. U središnjem dijelu, uz glavni prometni koridor Zagreb – Ljubljana (cestovni i željeznički) smještena je većina naselja i gospodarskih subjekata. U sjevernom dijelu su blagi brežuljci prekriveni šumom, vinogradima i uređenim terenima s velikim brojem vikendica.
Destinacije
Dvorac Januševec (Prigorje Brdovečko)
Dvorac Januševec (Prigorje Brdovečko) – spomenik je nulte kategorije i jedan od najljepših klasicističkih dvoraca u Hrvatskoj. Dao ga je podići umirovljeni general Vrkljan, 1828. g., svojedobno ministar financija druge Napoleonove žene, Marije Lujze. Gradnju dvorca povjerio je Bartolu Felbingeru, našem najboljem klasicističkom arhitektu. 1845. g. dvorac je kupio E. Corberon, a potom često mijenja vlasnike. U svibnju 1945.g. stradao je od eksplozije. Obnovljen je 70-ih godina 20.st. Dvokatni dvorac vješto je uklopljen u krajobraz i prilagođen blagoj uzvisini. Jednostavan četvrtasti blok rastvoren je proporcioniranim klasicističkim porticima na sjevernom i južnom pročelju, a zapadna se strana otvara lođom. Interijerom dominira središnja kružna dvorana, visoka 11 m i natkrivena kupolom promjera 8 m. Unutrašnjost je bila oslikana zidnim slikama veduta različitih gradova. Nekada je dvorac bio okružen engleskim parkom. Danas dvorac koristi Hrvatski državni arhiv.
Dvorac Vranyczany-Dobrinović (Laduč) 
– barun Vladimir Vranyczany-Dobrinović gradnju dvorca povjerio je arhitektu K. Waidmanu 1882. g. To je jednokatni dvorac s altanom na pročelju, a u unutrašnjosti se ističe svečano dvokrilno stubište s balustradama koje vodi na prvi kat. Stropove je sjajnim dekoracijama oslikao Ivan Klausen. Prostor pred dvorcem krasi vrt francuskog tipa. Danas je u dvorcu smješten Dom za djecu.
Muzej Brdovec
Muzej Brdovec - Zavičajni muzej osnovan je 1973. godine. Smješten je u jednokatnici izgrađenoj početkom 20. stoljeća. U prizemlju je izložbeni salon, a na katu stalni postav. Izložena je geološko-paleontološka, arheološka, etnografska i kulturno-povijesna građa. Vrijedan je nalaz monoksil, čamac izduben od hrastova debla (pronađen kod Pojatnoga, uz rijeku Krapinu), kakvi su se izrađivali već u prapovijesnom vremenu. Etnografsku zbirku čine predmeti koje su ljudi tog kraja donedavno upotrebljavali. Tu je i dio namještaja i slika iz dvoraca u Gornjoj Bistri i Januševcu. U dvorištu Muzeja smještene su dvije skulpture (od četiri) - prikazi jeseni i zime, koje su nekada stajale na ulazu u dvorac Laduč. U dvorištu su postavljene tradicijska drvena kuća i staja iz okolice Brdovca.
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na Slažem se.