KRAŠIĆ

Mjesto sa 3.199 stanovnika nalazi se u SZ dijelu Zagrebačke županije, 23 km udaljeno od autoputa Zagreb-Karlovac (50 km od Zagreba). Mjesto molitve, mira, hodočasničko mjesto i nadasve značajno rodno i smrtno mjesto blaženika Alojzija Stepinca (Dani krašićkog kraja, 08.05). U selu Brezarić rođen bl. kardinal Alojzije Stepinac (1898-1960) koji je u kućnom zatvoru u izdržavao kaznu od 16 godina. Iz ovog kraja potječu i kardinal Franjo Kuharić (Pribić), biskup Juraj Jezerinac (Prekrižje), biskup Josip Mrzljak. Jedan od osnovnih pravaca budućeg razvoja općine nameće se razvoj turizma. Krašić bi bio prepoznatljiv po razvoju vjerskog turizma. Tu je u obližnjem selu Brezarić rođen bl. kardinal Alojzije Stepinac (1898-1960) koji je svoje posljednje godine života proveo u župnom dvoru u Krašiću u kućnom zatvoru u izdržavanju kazne u trajanju od 16 godina. Sto godišnjica kardinalova rođenja svečano je obilježena 8. svibnja 1998. godine otkrivanjem spomenika na novo uređenom trgu ispred crkve Presvetog Trojstva. Od 1994. godine 8. svibanj, datum rođenja bl. Alojzija Stepinca ujedno se obilježava i kao Dan općine. Osim bl. Alojzija Stepinca iz krašičkog kraja potječu i kardinal Franjo Kuharić (rođen u Pribiću), biskup Juraj Jezerinac (rođen u Prekrižju), biskup Josip Mrzljak i niz ostalih crkvenih veledostojnika, s toga ovaj kraj s pravom možemo nazvati mjestom molitve, mira, hodočasničko mjesto i nadasve značajno rodno i smrtno mjesto blaženika Alojzija Stepinca.
Destinacije
Dani krašićkog kraja
Posjetitelji i izletnici u Krašiću i okolici mogu uživati i u kvalitetnom vinu (silvanac, graševina, traminac, kraljevina i dr.), u šljivovici i vilijamovki, kao i u odličnom domaćem zalogaju (svježi kravlji sir, savijača od sira). Organiziraju se i tradicionalne priredbe. To su, ponajprije, Dani krašićkog kraja, koji se održavaju u svibnju uz obljetnicu rođenja blaženog Alojzija Stepinca, koji je rođen 8. svibnja. Svečanosti traju tri do četiri dana. Na prigodan se način obilježava i 10. veljače, dan kada je umro kardinal Stepinac, a u program krašićkih svečanosti ulazi i 3. listopada, kada je kardinal proglašen blaženim. Dani zahvalnosti za plodove zemlje (“Dani kruha”) održavaju se u listopadu. Tijekom godine organiziraju se i brojna proštenja. Blizu Pribića, na udaljenosti od samo devet kilometara, drevni je grad Ozalj. Žumberačko je gorje udaljeno 15 kilometara.
Rodna kuća blaženog Alojzija Stepinca
Rodna kuća blaženog Alojzija Stepinca se nalazi u nedalekom Brezariću i ona je vlasništvo daljnjih rođaka blaženog Alojzija Stepinca. Zalaganjem i marom gospođe Mirice Stepinac kuća se uspjela sačuvati od urušavanja i daljnjeg propadanja. Polako se renoviraju zidovi, stubište i dvorište. Za posjetitelje je već i uređena spomen soba Alojzija Stepinca koja odiše skladom i mirom prošlih vremena. RODNA kuća zajedno sa gospodarskim zgradama je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i sada gotovo sigurno znamo da će biti sačuvana od propadanja i zaborava. Družba braće hrvatskog zmaja su postavili spomen ploču blaženom Alojziju Stepinac kao svom počasnom članu „Zmaju od Bakačeve kule“
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na Slažem se.