Zelena duhovna oaza
Izletnici redovito hodočaste do prirodnih atrakcija i slikovitih mjesta zagrebačkog zelenog prstena jer su tu pronašli savršeno skrovište za bijeg od stresa, gradske gužve i života u petoj brzini. Nemoguće je ne osjetiti smirenje i opuštenost u harmoničnom zelenilu, uz diskretnu zvučnu kulisu uspavanih sela, šuma, livada, planina, potoka i jezera. Teško da se može naći bolji način za pražnjenje od briga i punjenje novom energijom. Neki od posjetitelja u potrazi su i za duhovnim ispunjenjem, a bogata sakralna baština Zagrebačke županije skriva mnoga mjesta vrijedna obilaska. Uz poznatu Dolinu kardinala u krašićkom kraju, tu su i brojne kapelice, crkve, samostani i druga sveta mjesta s dugom i zanimljivom prošlošću. Vjerski turizam prirodno se naslanja na postojeće sadržaje, a pored svih dobro poznatih ljepota i znamenitosti, okolica Zagreba može ponuditi i dodatnu dimenziju mira i duhovnosti. Bilo da ste istinski vjernik ili samo putnik znatiželjnik, ovaj popis istaknutih lokacija može vam poslužiti kao nadahnuće za planiranje idućeg izleta.
Dolina kardinala, Krašić
Rodno mjesto kardinala Stepinca, Kuharića i mnogih drugih crkvenih dostojanstvenika glavno je hodočasničko odredište Zagrebačke županije. Osim posjeta rodnoj kući Alojzija Stepinca u Brezariću, nezaobilazan je obilazak Spomen-doma u starom župnom uredu, gdje je blaženik proveo posljednje godine života u kućnom pritvoru. U župnoj crkvi Presvetog Trojstva naći ćete oltar postavljen 2004. godine u njegovu čast.
Drvene turopoljske crkve
Posebnost Turopolja njegove su crkvice i kapelice od drva, izvorni proizvod tradicijskog pučkog graditeljstva. Ove skromne ljepotice oduševljavaju svojom profinjenom jednostavnosti i odolijevanju modernim vremenima. Sačuvano ih je desetak, a najšarmantnia i najpoznatija je kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki, iz 17. stoljeća.
Stopa svetog Martina, Dugo Selo
Crkva sv. Martina na Martin bregu ruševina je starog gotičkog zdanja iz 13. stoljeća i lokacija prve hrvatske „Stope sv. Martina“. Ovom oznakom obližnje Dugo Selo postalo je dio mreže europskih gradova udruženih u kultu štovanja ovog popularnog sveca i hodočasničke rute koja povezuje više od deset država.
Franjevački samostan s crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije, Jastrebarsko
Na rubu Jaske nalazi se vrijedno kulturno dobro i izuzetan spomenik sakralne arhitekture. Gotička jezgra samostana datira iz 16. stoljeća, naknadno je dograđivan u baroknom stilu, a u 18. stoljeću dovršena je i sadašnja crkva. Osim impresivnog interijera, tu su brojne umjetnine te knjižnica sa zbirkom starih knjiga i zemljovida.
Kapela svetog Ilije na Svetoj Geri, Žumberak
Sveta Gera najviši je vrh Žumberačke gore sa svojih 1178 metara, a na njoj se nalazi i Kapela sv. Ilije. Današnje zdanje obnovljena je verzija izvorne gotičke građevine iz 15. stoljeća. Obilazak ove neobične kapele idealna je prilika za kombinaciju planinarenja i hodočašća. Poseban dan za to je posljednja nedjelja u siječnju, kad se tradicionalno organizira hodočasničko-planinarski pohod na Svetu Geru iz Sošica.
Kapela Blažene Djevice Marije Snježne u Volavju, Jastrebarsko
Jedna od najraskošnijih baroknih crkvi u ovome dijelu Hrvatske izgrađena je u 18. stoljeću na mjestu starije srednjovjekovne kapele i okružena je zidom s portalom. Za njezino bogato barokno uređenje najzaslužnija je plemenitaška obitelj Erdödy, a posebno zadivljuju monumentalni oltar i ljepota klesarskih radova.
Franjevački samostan i crkva svetog Ivana Krstitelja, Kloštar Ivanić
Kompleks koji se ubraja u najveće gotičke sakralne građevine u sjevernoj Hrvatskoj započet je u 16. stoljeću i dovršen u 18. stoljeću. Ističe se masivni barokni zvonik, koji je u vrijeme katastarskih mjerenja za austrijske vladavine služio kao ishodišna točka za izmjeru. Sakristija čuva brojne vrijedne umjetnine , a knjižnica raritetne knjige.
Crkva svetog Lovre, Lovrečka Varoš
Na mjestu izvorne građevine stradale u vrijeme osmanskih osvajanja u 18. stoljeću izgrađena je nova crkva. Barokno zdanje naizgled tipično za sjeverozapadnu Hrvatsku skriva i neke posebnosti. Par slobodnostojećih kipova svetaca pred crkvom inače se rijetko viđa, a propovjedaonica u obliku Jonine ribe raritet je u svjetskim razmjerima.
Crkva Sveta tri kralja, Komin
Jedno od najznačajnijih dobara hrvatske sakralne baštine, impresivna crkva iz 17. stoljeća okružena je cinktorom, odnosno zidom s arkadama karakterističnim za proštenjske crkve. Cijela unutrašnjost prekrivena je raskošnim freskama i štukaturom, a posebno su vrijedne gotičke freske otkrivene tijekom obnove 1980-ih.
Grkokatoličke crkve na Žumberku
Žumberak je ishodište Grkokatoličke crkve u Hrvatskoj, otkad su taj kraj u 16. stoljeću naselili Uskoci bizantskoga obreda u bijegu pred Turcima. Iz njihova nasljeđa nastali su crkva Blagovijesti u neobizantskom stilu i kompleks grkokatoličkog biskupskog dvorca u Strmcu Pribićkom. Crkva je novijeg datuma, izgrađena na malom umjetnom otočiću, okružena jezercem, i čini cjelinu s dvorcem, a cijelo područje odiše jedinstvenom atmosferom.
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na Slažem se.