Digitalni detoks na zelenom Žumberku

                Htjeli to priznati ili ne, zasićeni smo digitalnim sadržajima i lošim vijestima. Mediji, portali i društvene mreže puni su negativne energije i bespotrebnih podataka. Čak i umjereni konzumenti nerijetko se požele odmoriti od virtualnog svijeta i vratiti u izravan dodir sa stvarnošću, s neposrednom okolinom. A taj prijeko potreban povremeni bijeg uopće ne bi trebao biti problem. Potrebno je samo imati volju i donijeti odluku, odrediti vrijeme koje ćete provesti bez mobitela, interneta, televizije, novina, opuštajući se sami, s prijateljima ili obitelji. Nazovimo to digitalnim detoksom, pražnjenjem od svega suvišnog da biste se povezali sami sa sobom i ponovno napunili dobrom energijom.


                Proces će biti još lakši i uspješniji ako imate pravo mjesto. Idealno bi bilo na svježem zraku, usred prirode. Negdje gdje je sigurno, nije surova divljina, ali ni previše napučeno. Dovoljno blizu da put nije naporan, ali i dovoljno daleko da odmak bude osvježenje. Stanovnicima Zagreba i središnje Hrvatske savršeno odredište za digitalni detoks mogu biti zelena prostranstva Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Na površini od 350 km2 trajno živi tek oko 4000 stanovnika, a visinska razlika penje se od 180 do 1178 metara. Žumberak ima mnoštvo aduta, ali ne razmeće se njima – od šarolike flore i faune, vodenog bogatstva, prirodnih atrakcija kao što su kanjon Slapnice ili Sopotski slap, netaknutih šuma i planinskih vrhova, do arheoloških nalazišta, drevnih starina, etnološke baštine, zanimljivih crkvica, sportskih staza te živopisnih lokala s autentičnim domaćim jelima i pićima. Mjesta, mira i mogućnosti ima za sve, kako za okorjele avanturiste i nabrijane rekreativce, tako i za gradske tipove koji su s prirodom još na vi.


                Šetači će uživati u ugodnim obilascima unutar mreže od čak 88 planinarskih staza, a dodatnu vrijednost daju četiri tematske poučne staze spretno uklopljene u okoliš. Zahtjevniji planinari izazov će naći u osvajanju vrhova kao što su Japetić, Plešivica, Zečak, Oštrc, Okić i onaj najviši, Sveta Gera. Za predah i okrepu tu su dobro raspoređeni planinarski domovi, kuće i izletišta, s pravom domaćom hranom. Rekreacija i relaksacija idu zajedno, tako da slobodno rasprostrite dekicu na nekom slikovitom proplanku ili se zavalite na rascvaloj livadi. Spojite ugodno i korisno pa berite gljive, bobičasto voće, medvjeđi luk, ljekovito bilje i druge šumske plodove. I bicikl je dobrodošao, a šest označenih staza provest će vas uzduž i poprijeko golemog parka prirode. Kojim god načinom i tempom se kretali, dobro otvorite oči i načulite uši, jer Žumberak je dom mnogim vrstama biljaka i životinja, od kojih su neke ugrožene i zaštićene. Možda baš vi ugledate rijedak cvijet blagajev likovac ili neobičnog crnog daždevnjaka.


              Iako vrlo rijetko naseljen, žumberački kraj obiluje poviješću, a riznica tradicije punija je nego što mislite. Tragovi ljudske kulture na ovom području dostupni su svima koji se žele upustiti u istraživanje. U pretpovijest vodi nalazište Budinjak, na srednji vijek podsjećaju ostaci utvrda stari grad Okić i Žumberak, a na razdoblje borbe protiv Turaka i uskoke Žumberački uskočki muzej te neuobičajene grkokatoličke crkve. Od nekadašnjeg mnoštva mlinova ostala je tek nekolicina, koji su danas egzotična starina, na primjer Draganov mlin ili Medvenov mlin. Seoski život prije više od stotinu godina pokušat će dočarati i kurija obitelji Medven ili Etno kuća pod Okićem. Zapravo, koje god od živopisnih sela da posjetite, poput Sošica, Radatovića, Stojdrage ili vinarski orijentirane Vivodine, zadivit će vas sklad prirode i čovjeka, oduševiti prekrasni krajolici, ali i iznenaditi bogatstvo lokalne baštine. Ni sat vremena od Zagreba, u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje svatko bez puno truda može naći svoj prostor slobode, zeleno utočište iz kojeg je gotovo nemoguće izaći lošeg raspoloženja. Ukopčani na prirodu, nećete trebati Wi-Fi signal, a jedina notifikacija koju čujete bit će cvrkut ptica i žubor potoka.


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na Slažem se.