Fine zanatske kapljice iz zagrebačkog zelenog prstena


Prostor Zagrebačke županije od davnina je vinorodan kraj i uz tri vinske ceste i mnoštvo obiteljskih vinarija, najpoznatiji je po svojoj vinskoj ponudi. No iako se ovamo dolazi ponajprije radi vina, znalci s punim pravom pretpostavljaju da kraj s dobrim vinima, ali i obiljem voćaka, sigurno mora cijeniti i ostale plemenite kapljice. Kao prvo, gdje ima grožđa, ima i sirovine za lozovaču i komovicu. Ova dva žestoka nusproizvoda vinarstva temelj su za izradu cijelog niza tradicionalnih rakija i likera od voća, trava ili meda. Kvalitetnih prirodnih sastojaka ovdje definitivno ne manjka, kao ni pomno razvijanih i ljubomorno čuvanih receptura. Neki su proizvođači otišli korak dalje pa rade specifična pića kao što su vinjak, bermet ili džin. U novije vrijeme razvila se cijela scena malih zanatskih pivovara, a zagrebačka okolica i tu ima svoje predstavnike. Cijenite li lokalno, autentično i prirodno iskustvo, najbolje je spojiti ugodno i korisno pa izlet u zelena prostranstva zagrebačkog dvorišta iskoristiti i za posjet nekom od vrijednih malih proizvođača pića koja vesele ljude.


Oko Samobora nalazi se nekoliko proizvođača rakija i likera, od kojih je vjerojatno najpoznatija obiteljska destilerija Perković, jedna od prvih i aktivnijih na području Hrvatske. Kako se ne bave vinogradarstvom, baza za širok spektar pića kod njih je jabukovača, destilat plodova jabuke. Obiteljsko gospodarstvo sa šarmantnom kušaonicom po imenu Hedonica ponosi se svojim voćnim destilatima, kao i odležanim vinjacima, a zanimljivo je da rakiju od kruške rade od sorte tepke, a ne sveprisutne viljamovke. Gospodarstvo Franceković otvorilo je pravo malo izletište zvano Kušaonica Vrh, s domaćom hranom i uslugom smještaja. I oni nude rakiju od slasne kruške tepke, ali i rakiju zvanu Samoborska zlatna, s mješavinom trava iz okolnoga gorja. Obitelj Štengl specijalizirala se za zanimljive kombinacije likera od ljekovitog bilja i šumskih plodova, isključivo od lokalnih, ekolološki čistih sastojaka.


Povijest velikogoričke destilerije Brigljević počinje kao hobi, a od kućne proizvodnje biljnih rakija i likera, uz mnogo entuzijazma i stalnog eksperimentiranja, dogurali su do prvog hrvatskog zanatskog džina. Spomenuti valja i barikiranu grappu Dark forest te odležanu jabukovaču Barrelinu. Brigljevići vole dijeliti svoju strast i znanje pa u kušaonici često organiziraju radionice i druženja. Kvalitetni voćni likeri i plemenite rakije u okolici Jastrebarskog nastaju u destileriji Patrik. Vinarska obitelj Šoškić u svojoj impresivnoj plešivičkoj vinariji osim linije rakija i likera razvila je i recepturu za prvi hrvatski zanatski vinjak Dvor, od starih lokalnih sorti vinove loze. Još jedna obitelj koja uz vinsku priču paralelno razvija i manufakturu jakih alkoholnih pića dolazi iz Moslavine. Seoski turizam Kezele dobro je poznat i po svojim rakijama i likerima dobivenima od plodova iz moslavačkih voćnjaka i vinograda.


Pivska se pak priča razvija polako ali sigurno, u nekoliko smjerova. Varionica, jedna od prvih craft pivovara u Zagrebu i Hrvatskoj, osnovana 2014. godine, preselila je nedavno svoj novi moderni pogon u Pisarovinu. Iste godine u Samoboru je u podrumu obiteljske kuće djelovati počela mikropivovara Razum, koju pokreće majstor pivar Franjo Razum. Pivo prodaje isključivo u svojoj pivnici, radi samo lagere, a tu je i poseban specijalitet – pivski liker Pliker. I zelinsko područje pivski se aktiviralo pa scenu obogaćuju dvije male zanatske pivovare, Maximus i Angeluš. Obje zasad djeluju lokalno, ali misle puno šire, pa se njihova piva polako probijaju i izvan granica Zagrebačke županije.

Brigljević

Hedonica

Perković

Šoškić

Štengl

Varionica

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na Slažem se.