VRBOVEC
Pitomi vrbovečki kraj lijepo, brežuljkasto područje na istoku Zagrebačke županije. Prvi pisani trag datira iz 1244. godine (dokument kralja Bele IV). U kaštelu koji je podignut za obranu od Turaka je 1621. godine rođen Petar Zrinski. Od kaštela danas postoji samo valjkasta kula. Nedaleko od Vrbovca rođena je i Marija Jurić Zagorka, spisateljica popularnih romana i prva žena novinar na jugu Europe.
Destinacije
“Kaj su jeli naši stari”
Okusi prošlost na tradicionalnoj manifestaciji koja se održava već skoro 40 godina zadnjeg vikenda u kolovozu. “Kaj su jeli naši stari” jedinstvena je turističko-kulinarska priredba i degustacijsko-prodajna izložba koja privlači sve više posjetitelja, a održava se svake godine krajem kolovoza. Starinska narodna jela dio su narodnog identiteta, a manifestacija omogućuje da se ta tradicija održi i da stara jela i recepti dobiju nove poklonike. Ne propustite probati Vrbovečku peru, najpoznatiji tradicionalni kolač toga kraja, čiji recept se prenosi s koljena na koljeno.
„Park ljubavi“
Ako niste u prilici posjetiti Vrbovec za vrijeme manifestacije „Kaj su jeli naši stari“, ne brinite zato što je Vrbovec odlična vikend destinacija za odmoriti dušu i tijelo, ali i za naučiti brojne zanimljivosti. Šetnja kroz grad započinje u centru uz opis kako je nekad izgledao Vrbovec i kada je nastao. Slijedi odlazak do parka u centru grada, takozvanog „Parka ljubavi“, u kojem se nalazi bista Marije Jurić Zagorke, a zatim nastavite šetnju do župne crkve svetog Vida na kojoj je izražen barokni stil, a spominje se još davne 1338. godine.
Dvorac Lovrečina
Dvorac burne povijesti, današnji je izgled dobio pregradnjom u neobaroknom stilu krajem 19. stoljeća. Oko njega se nekad nalazio vrlo bogato oblikovani perivoj. Na svom su ga posjedu podigli Gregorijanci, da bi kasnije često mijenjao vlasnike. U vlasništvu je časnih sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, koje su u novije vrijeme dvorac i posjed ustupile na korištenje zajednici Cenacolo.
Šetnja ili ribolov
U neposrednoj blizini Vrbovca nalaze se i dva umjetna jezera koja su odlično mjesto za šetnju ili nedjeljni piknik s obitelji! Jezero Bajer dubine je od 2 do 4 m, dok je na četvrtini jezera dubina znatno veća i kreće se do 12 m. U jezeru obitavaju razne vrste riba kao što su štuka, smuđ, šaran, som, deverika, sunčanica, grgeč, amur stoga slobodno ponesite štapove ako se bavite ribolovom, a za detalje oko ribolova možete se obratiti športskom ribolovnom društvu 'Amur' koje brine o Bajeru. Oko jezera nalazi se prekrasna šetnica.
Crkva sv. Lovre
Lovrečka Varoš - stara kasnogotička crkva stradala je u vrijeme turskih osvajanja. Sadašnja je kasnobarokna iz 1779. godine. Brod je svođen bačvastim svodom, a svetište češkom kapom, ima jednostavno i čisto, a opet istinski barokno pročelje. U crkvi je barokna propovjedaonica u obliku Jonine ribe i bršljana iz 1780. godine. Ovaj motiv vrlo je rijedak u svijetu, a ovakvih propovjedaonica ima još samo u Češkoj i Njemačkoj. Nedaleko crkve je barokna tvrđava,tj, plemićki feudalni dvorac najvjerojatnije izgrađen u 13. st.
Eko imanje Zrno
U selu Habijanovec kraj Vrbovečke Dubrave, nalazi se najstarije (od 1988.) ekološko imanje u Hrvatskoj, s najvećom bio-raznolikošću na površini od 12 ha. Dobitnik EKO-OSKARa za zaštitu okoliša u poljoprivredi i šumarstvu. Na 12 ha površina uzgaja sve žitarice, voće, povrće te ostale poljoprivredno eko-kulture koje se koriste kao sirovine za pripremu svježeg programa vlastitih proizvoda.
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na Slažem se.