SVETI IVAN ZELINA
Sveti Ivan Zelina je posebno poznat po brojnim vinogradima i proizvodnji kvalitetnih vina. Turistički je posebno zanimljiva Zelinska vinska cesta koja prolazi vinorodnim naseljima zelinskog kraja. Zelina s ponosom nosi naslov ljepotice Prigorja i prigorskog vidikovca. Treba doći na njezine vrhunce i uživati u pogledu na okolna živopisna sela, voćnjake, vinograde, oranice, šumarke i na livade u ravnici rijeke Lonje ili na okolna i daleka gorja.
Destinacije
Zelinska vinska cesta
Zelinska vinska cesta prolazi vinorodnim naseljima zelinskog kraja, podregijom Prigorje. Na njoj su vinski podrumi, vinogradi i kleti poznatih zelinskih vinogradara. Vinogradarska područja pružaju sa na južnim obroncima obližnjih planina. Vinari, članovi vinske ceste, nude svoja vina i tradicionalne gastronomske delicije svima koji žele upoznati ljepote zelinskog kraja. Osim prekrasnih pogleda na vinograde, ljubazni domaćini nude vina od najpoznatijih svjetskih sorti grožđa, a posebna pažnja pridaje se kraljici Prigorja – kraljevini, autohtonoj sorti ovoga kraja.
Zelingrad
Srednjovjekovna utvrda podignuta u 13. stoljeću uzdiže se na obroncima Medvednice u okolici grada Zeline. Nekoć impozantni burg bdio je nad važnim putovima, no tijekom stoljeća spao je na ruševno stanje. Svejedno, vrijedan je kulturni spomenik i podsjetnik na neko burnije doba ovdašnje povijesti.
Šetnja zelinskom gorom
Netaknutom prirodom i uređenim šumskim putovima istražite vrh Zelinske gore, Kladeščicu koja se nalazi na istočnom dijelu Medvednice te se do nje dolazi iz Sv. Ivana Zeline  kroz naselje Biškupec Zelinski. Do Kladeščice možete pješice ili biciklom. Inače, predio Kladeščica je malo vikend naselje gdje se nalaze mnoge vikendice te prekrasni travnjaci i livade na kojoj bezbrižno možete uživati u pikniku na svježem zraku uz mnoštvo zelenila i netaknute prirode. Staza ima poučni karakter i upozorava na čuvanje prirode i okoliša. Postavljeno je deset edukativnih drvenih ploča na kojim su opisane i predstavljene biljne i životinjske vrste, ugrožene i zaštićene vrste, vrste gljiva te važnost voda poput potoka i Zelinske glave, koja je kao izvor vode uvrštena među 23 zaštićena područja Zagrebačke županije.
Međunarodni viteški turnir
Postani vitez i vrati se u srednji vijek na jedan dan. Vitezovi zelingradski su udruga koja se već godinama bavi proučavanjem i prezentacijom srednjega vijeka: načina života, kuhinje, naoružanja, viteških turnira te starih obrta. Međunarodni viteški turnir održava se svake godine u lipnju te tako možete doživjeti opsadu grada, okušati se u borbi s mačevima i streličarstvu te isprobati srednjovjekovne delicije.
Zelinske kurije
U kategoriji stambenih građevina u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u 19. st. parceliranjem imanja i prodajom većih feudalnih posjeda, dolazi do izgradnje uglavnom manjih dvoraca i kurija, velikih kuća prizemnica ili jednokatnica s imanjem. Nazivi kurija, poznati i danas, uglavnom se vežu uz njihove vlasnike imućnije obitelji toga vremena. U okolici Zeline se nalazi na desetke kurija od kojih su najpoznatije kurja Nespeš, Omilje, Domjanić, Lentulaj-Dolenc, dvorac sv. Helena i dr.
Adrenalinske rute
Ako ste ljubitelj adrenalina i željni pustolovine, upoznajte svoju avanturističku stranu sudjelovanjem u off road turama ili iznajmite ATV/quad i zajedno sa svojom obitelji i prijateljima istražite okolicu zelinskog kraja. Zaigrajte 'Airsoft'  vojni simulacijski sport, sličan paintballu, gdje se upotrebljavaju replike vatrenog oružja, koje izbacuju kuglice od tvrde plastike promjera 6 do 8 milimetara. Ako ste ljubitelj bicikliranja, biciklističke staze po zelinskim bregima i putevima Zelinske gore zamišljene su tako da se upoznaju brežuljci zelinskog vinogorja, koji su izazov zbog mnogih strmih uspona i spustova, tako i zbog najljepših vidikovaca koje si možete zamisliti. BK „Bregdown“ uređuje biciklističke downhill staze na Kladešćici. Ljubitelji adrenalina mogu se upustiti u ekstremnu vožnju kroz uređenu šumsku stazu punu opasnih zavoja, uskih prolaza i visokih skakaonica.
Gljivarenje po šumama
U šumama zelinskog kraja možete gljivariti samostalno ili uz organizaciju gljivarske udruge 'Amanita' koja organizirana branje gljiva, stručno predavanje, uživanje u raznim delicijama, eko-etno-eno ponudi, dječjim radionicama, te degustaciji gljivarskog i lovačkog kotlića.
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na Slažem se.