DUGO SELO
20-tak kilometara od središta hrvatske metropole, smjestilo se Dugo Selo. Grad martinske baštine ovo se područje prvi put spominje 1209. godine u povelji kralja Andrije II. kao 'Terra Santi Martini' koja se dodjeljuje hrvatskim redovnicima templarima. Sveti Martin štuje se Dugom Selu kao zaštitnik grada i župe, vinogradara i vinara. Na dugoselskom području, koje je povijesno određeno kao Zemlja sv. Martina, nastala je vrijedna svetomartinska materijalna i nematerijalna baština.
Destinacije
Crkva sv. Martina na  Martin bregu
Najznačajniji spomenik kulture prve kategorije na ovom području. Crkva datira od 1209. godine. Izgrađena u stilu barokizirane gotike, danas je u ruševnom stanju, a u tijeku su arheološka iskapanja i akcije moguće revitalizacije ovog kulturnog i sakralnog objekta. Ispred crkve postavljena je drvena skulptura sv. Martina, istovjetna statua u manjim dimenzijama proglašena je dugoselskim suvenirom. “Stopa Sv. Martina” - od 2007. god., postavljenjem stilizirane metalne «Stope Sv. Martina» na staru dugoselsku martinsku crkvu Dugo Selo je službeno uključeno u međunarodnu putnu knjigu s polazištem iz francuskoga grada Toursa gdje je Sv. Martin obavljao službu biskupa. Međunarodna ruta obuhvaća europske regije, gradove, župe i područja u kojima se štuje sv. Martin, a Dugo Selo je prvo i za sada jedino mjesto u Hrvatskoj uključeno u tu međunarodnu rutu.
Draškovićev dvorac
Ostatak dvorca obitelji Drašković, nalazi se u Perivoju grofa Draškovića. To je bivše imanje ove obitelji koje je obuhvaćalo područje današnjeg parka s bogatim raslinjem, dvorac od kojeg je ostala samo kula, zdenac, te stoljetna zgrada današnjeg suda.
Uživaj u šetnji
Šetnica kontese Drašković nalazi se u središnjem dijelu grada Dugog sela u uskom pojasu šume uz potok Martin breg. Na šetnicu se na južnom dijelu nastavlja Perivoj grofova Drašković s stambenom kulom kao ostatkom nekadašnjeg dvorca/kurije. Početna točka može biti perivoj grofova Draškovića ili nogometni stadion, Sportska ulica 6. Poučna staza „Martin breg“ staza je ukupne dužine 4 km, početak staze je na Martin Bregu, nastavlja se prema Cerju, a završava na glavnoj prometnici Zagreb – Bjelovar, na ulasku u Grad Dugo Selo. Na stazi se nalazi 15 informativnih tabli.
Jezera 'Ciglana'
Jezero 'Sportski ribnjak' nastao je isto kada i jezero Ciglana danas nešto je manji od 1 ha sa prosječnom dubinom od 1,5 metara. Jezero je jedno od najatraktivnijih na našem području za treninge natjecatelja i ribiče koji se žele naloviti sitnije ribe. Obraslo je lopočem sa svih strana te je sam pogled na njega prekrasan , a sama činjenica što se nalazi svega nekoliko metara od terase ugostiteljskog objekta Bunčić daje mu na atraktivnosti.
Gradska 'bike' staza'
Stopama svetog Martina – dugoselska je gradska biciklistička staza. Kratka, ali vrlo pitoreskna gradska ruta po najužem centru i najatraktivnijem brijegu Martin Bregu, vodi vas u srce dugoselskih vinograda, vikendaškog naselja, izletničkog Martin Brega, ali i do ostataka najstarijeg spomenika štovanja svetog Martina u ovim krajevima.
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku, a više o tome možete pročitati ovdje. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na Slažem se.